Podcast Eext

Jaja, daar is ie dan!  De eerste podcast Waardevolle Streken gemaakt door Anton Bardie. Vanuit het prachtige brinkdorp Eext.

Wat is dit leuk om te doen! Onder het motto: ‘ik heb het nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’. Ik heb er veel lol in om hier steeds meer bedreven in te worden. Dit smaakt zeker naar meer. De opnames voor 2e aflevering staat inmiddels gepland in het mooie vissersdorp Zoutkamp.

Ik wil de inwoners van Eext bedanken voor hun gastvrijheid en bijdrage. Een beter podium voor mijn eerste podcast had ik me niet kunnen wensen. Veel luisterplezier gewenst!

DE WAARDEVOLLE STREKEN VAN EEXT
Waarom is het brinkendorp Eext in Drenthe een waardevolle streek?

Hier kom ik achter tijdens mijn rondwandeling in Eext die ik maak samen met dorpsbewoners Jan en Grietje. Eext, een dorp wat we niet kunnen betitelen als een groot dorp maar zeker ook geen klein dorp. Met circa 1.500 inwoners lukt het Eext om de belangrijke voorzieningen in het dorp te behouden. Dit kan niet zonder de ijzersterke gemeenschapszin.
Zo bezoek ik de dorpswinkel waar maar liefst 25 vrijwilligers met steun van 350 leden in een coöperatie de kleine supermarkt heel knap en met veel enthousiasme in stand houden. Later beland ik in het dorpshuis alias eetcafé wat op een soortgelijke manier gerund wordt en bloeit als ooit tevoren. Met een gezond stuk sociaal buurtondernemerschap.
We struinen over meerdere van de maar liefst 7 brinken die het dorp telt. We duiken even binnen bij het prachtige atelier waar ‘veronzinsels’ ontstaan en gaan terug in de tijd in het dorpsmuseum van Eext. Daar trakteert Willem ons op een prachtige voordracht van een dorpsgedicht van dichter Egbert Hovenkamp.
Tot slot gaan we in gesprek met Roelie en Jan over het rijke verenigingsleven wat Eext typeert. Hier ontdekken we dat het vereniging leven bloeit maar ook wel een beetje bloed. Het is de kunst om niet steeds in het zelfde vijvertje van vrijwilligers te blijven vissen.

Klik op volgende link om podcast De Waardevolle Streken van Eext te beluisteren: 

Share This