Whatsapp Buurtpreventie

Om bij te dragen aan een veilige woonomgeving in Eext heeft een groep enthousiaste vrijwilligers in 2019 WhatsApp Buurtpreventie geïntroduceerd. Inmiddels is een groot aantal bewoners lid van de WhatsApp Buurtpreventie groep van hun wijk. Bent u dat nog niet, dan kunt u zich aanmelden via het aanmeldformulier op Eextinfo.nl. Nieuwe inwoners hebben bovendien informatie en een aanmeldformulier in de welkomstmap aangetroffen. Naast de officiële WhatsApp Buurpreventiegroepen zijn er ook enkele WhatsAppgroepen van straten of buurten. Wij adviseren deze mensen om in ieder geval ook lid te worden van de officiële WhatsApp Buurtpreventiegroep van hun wijk.

Eext is ingedeeld in 7 wijken en iedere wijk heeft zijn eigen beheerder(s). De beheerders hebben onderling contact via een aparte appgroep, zodat belangrijke informatie vanuit de ene wijk ook in de andere wijk zal worden gedeeld. Per huishouden kunnen 2 mensen deelnemen, dit heeft te maken met de maximale groepsgrootte van een WhatsAppgroep.

Wanneer u een telefoon heeft met WhatsApp kunt u deelnemen, meer heeft u niet nodig. Het is dus niet ingewikkeld. Wel is het belangrijk dat u zich aan de voorwaarden/spelregels houdt. Af en toe zal er een testbericht worden gestuurd om te controleren of alles nog goed functioneert.

Wat is WhatsApp Buurtpreventie?

Een WhatsApp Buurtpreventiegroep is een serieuze aangelegenheid. Het is een moderne vorm van een burgerwacht en zorgt voor meer ogen en oren voor de politie. Het is bedoeld om verdachte situaties te signaleren, melden en eventueel te verstoren. De politie of wijkagent maakt geen deel uit van de WhatsApp Buurtpreventiegroep. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Speel nooit voor eigen rechter en waarschuw bij heterdaad altijd de politie via 112. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn, maar door berichten in de groep door alle deelnemers als crimineel worden aangezien. Wees dus terughoudend met acties en neem contact op met de politie.

Er zijn spelregels vastgesteld waaraan elke deelnemer zich dient te houden. Het is van belang voor de continuïteit van de groep.

Het gebruik van WhatsApp is gericht op het signaleren van verdachte situaties en het mobiliseren van buurtbewoners om de kans op een misdrijf te verkleinen en degene die zich verdacht gedraagt te laten weten dat hij/zij gezien is. De verdachte situaties waarvoor WhatsApp gebruikt wordt zijn bij voorkeur 112-waardige situaties, hierbij kan worden gedacht aan woninginbraken, woningovervallen en babbeltrucs of pogingen daartoe.

Als aanvullend middel worden bij de ingangen van de wijk borden geplaatst waarop zichtbaar wordt dat in de wijk een WhatsApp Buurtpreventiegroep actief is. Door dit zichtbaar te maken, wordt het voor mensen met minder goede bedoelingen een stuk minder interessant hun slag te slaan in deze wijk.

Het principe van het inzetten van een WhatsApp Buurtpreventiegroep is gericht op het ‘stuk maken’ van criminele activiteiten of voorbereidende handelingen tot criminele activiteit.

De S.A.A.R. methode

Voor WhatsApp buurtpreventiegroepen is er een methode ontwikkeld dat wordt toegepast om op een goede manier te reageren op een verdachte situatie; de S.A.A.R. methode. Dit is een gestandaardiseerde methode die landelijk door alle WhatsApp Buurtpreventiegroepen wordt gebruikt en borgt dat de juiste dingen op het juiste moment worden gedaan door de deelnemers. S.A.A.R. is de afkorting voor: Signaleer, Alarmeer 112, App de buurtpreventiegroep en Reageer.

Voor meer informatie en voor het aanmeldformulier,

https://www.eextinfo.nl/buurtpreventie/

 

 

Share This